Saturday, January 3, 2009

..Mama & Abah..

Abah..Mama..Adik rindu kalian..uhuk.. :(

Dah dua hari tak tepon mama..Lagipon ada waktu-waktu tertentu je boleh call mama..sbb tak leh ganggu masa tido mama..dia amat penat..sy tau..dia penat sgt2..siang hari pergi kerja..malam berjaga sbb abah tak sehat..makin teruk keadaan abah..begitulah rutin harian mama selama ini..sudah hampir 2 tahun,mama tak enjoy hidup dia..always pikir pasal kesihatan abah, pasal kewangan..tapi mama kuat!dia seorang wanita yang tabah..sy kagum dengan mama sy..walaupon abah terlantar dikatil, mama masih dapat Anugerah Pekerja Cemerlang kat hospital..tahniah mama~mama tak pernah merungut..mama sabar..katanya itu semua dugaan dari Allah..

Bulan 4 ni cukup 2 tahun abah sy terlantar dikatil..tak bergerak langsung..bercakap pon tidak..makan pon ikut tiub..tp sy bersyukur..sbb mama sy seorang nurse..abah sy mendapat nursing care yg bagus..sy rindu saat-saat abah sy sehat..dia seorang dentist yang berjaya..tp siapa sangka, keadaanya berubah sekelip mata sahaja..bila bercerita pada org, ramai yang tak percaya..tp ini lah hakikatnya..dulu sy pon tak leh terima hakikat ni..tp sekarang, sy terima seadanya..abah sy ada brain tumor..24th April 2007 operation..tp siapa sangka, after operation tu, his condition getting worst..semua itu ketentuan dari Allah..sy rindu abah sy..sy rindu Dr Halim..dia selalu bagi sy semangat..kalo sy nk exam, mesti dia tepon sy..dia cabar sy untuk jd mcm dia..sy rindu saat-saat itu..

Sekarang mama sy tengah serabut..sy tau..mama sy tension..tension cr org untuk tengok-tengok kan abah time mama gi kerja..sebelum ni, pak cik sy yang jaga abah..tapi pak cik sy ada hal..so, dia nk berhenti..dah ramai org yang mama tanye untuk jaga abah..tp diorang takut..sbb kena bagi makan ikut tiub..biasalah, kalo tak biasa memang takot..sekarang, tiada cara laen..mama nak cari bibik indon..sesungguhnya berat hati kami nak tinggalkan umah+abah ngan bibik.tp nak buat cam mana..terpaksa..tawakkal je la..mama pernah berkata, dia nak pencen awal..tp sy tak bagi..sabar ma..2 tahun je lagi ma nak pencen..

Kalau sy balik umah, sy dapat melihat kegembiraan terpancar di muka mama..mama suka sy balik..sbb dia harapkan sy untuk jaga abah..yeah..sy jaga abah dengan baik..sbb sy syg dia sgt2.kalo sy ada kat umh, mama nk g kerja pon tak berat hati dia nk tinggalkan abah..sbb dia tau, sy boleh jaga abah..dan bila sampai masa sy nak balik kampus, mesti mama cakap kat abah "adik nak balik usm dh..adik nak tinggal abah dh.." then air mata mengalir kat pipi abah..dan dapat lihat kesedihan di wajah mama juga..tp apa boleh sy buat ma?sy kena belajar..nnt sy nak jaga mama, abah..sy nak balas balik jasa mama, abah selama ni..takpe ma..sy berdoa dari jauh..agar abah cepat sembuh..dan kita kembali gembira as before..ok ma?

Mama juga asyik fikir pasal kewangan..nak beli susu abah, bayar keta, bayar gaji orang jaga abah..dan duit bulanan sy..sy ni langsung tak paham situasi mama kan?maafkan sy ma..sy ni anak tak guna..selalu abeskan duit gaji mama..aduyai~mungkin sbb sebelum abah sakit, semua benda yang sy nk, abah akan bagi..then bila jd cmni, sy masih nk kehidupn yang macam tu..ni la Suzailin Afifah yang tak sedar diri..maafkan sy ma..sy akan cuba berjimat cermat..sy janji ma~

Hati sy selalu tidak tenang..selalu pikirkan abah dan mama..tp sy kena kuat..sy perlu capai segulung Ijazah..kerana itu yang abah inginkan..sebelum abah sakit, abah selalu berkata, "semua anak abah kena ada Ijazah.." ye abah..sy akan penuhi impian abah itu..

Abah..Mama..Rindu amat sama kalian berdua..nnt Chinesse New Year kita jumpa okeh!Tunggu kepulangan anak mu yg tercinta ini..

*indahnya jika abah n mama baca entri ni..uhuk*

8 comments:

Evi LoLyta said...

sabar su.. assobru minal iman.. aku pn tsntuh bca post mum kali ni

suEzaCk said...

thanx eda.. :)

lekha said...

be stronger my dear fren...
i noe u can do it...
okay....
:)

suEzaCk said...

insyaAllah sy boleh.. :)
btw, thanx zue syg sbb kamu slalo support sy..hehe

amoi chantek said...

oh, aku ade dengar jugak pasal ayah mun dlu.. dah lama dah.. klinik mcm mana skunk?

suEzaCk said...

klinik da tutup moi..tinggal kosong jek..tak de org nk amik alih..abg aku smbung blaja..tak sempat nk jaga klinik..apa boleh buat..tinggal kenangan je Klinik Gigi Halim..hehe

nAdiEy said...

uaaa, aku nangis baco post mu ni....isk3
xpe2, u are the strongest person i've ever met.....huhu
kito samo2 berjimat k....hehe

suEzaCk said...

i've to be strong..untuk teruskn idup..perjalanan idupku masih panjang..tak boleh toleh kebelakang..hehe..
jom kita sama2 berjimat..o yeah~ ;)